Celile Hikmet

Türk ressam

Doğum tarihi ve yeri: 1880, Selanik

Ölüm tarihi ve yeri: 1956, Ankara

1880 yılında Selanik’te doğan Celile Hikmet, Türk resminin en önemli ilk kadın ressamlarındandır, daha çok nü ve portre çalışmıştır. Kendi portresiyle oğlu Nazım Hikmet’in, ve yeğeni Oktay Rıfat’ın portresi en çok bilinen eserleri arasındadır. 

Evde özel öğrenirim görerek yetişen Hikmet, babasının Sultan Abdülhamit’in yaveri olduğu sırada saray ressamı Fasuto Zonaro’dan resim dersi alma fırsatı buldu. Resim çalışmalarında döneminin diğer kadın ressamları gibi portreler üzerine yoğunlaştı. Eserlerinde pastel renkler ön plana çıkarken, daha çok dost ve akrabalarını resmetti. 1952 yılında resmettiği “Su Taşıyan Çocuk” ve “Köylü Kadınlar Aşında” adlı eserleri ise sosyal konulara değindiği nadir eserlerdendir.  Uzun seneler Paris ve Roma’da resim çalışmalarına yoğunlaşan Celile Hikmet, İstanbul’a döndükten sonra karma sergilere katılıp kişisel sergiler açmıştır. Oğlu Nazım Hikmet’in yargılanarak 28 sene ceza alması ve 1950’de hapishanede açlık grevi ilan etmesi üzerine Galata Köprüsü’nde imza toplamaya başlamıştır. Hayatının son yıllarında gözlerini kaybeden sanatçı, 1956’da Ankara’da yaşamını yitirmiştir. 

Hayatı, Ela Gözlü Pars Celile (2016) adıyla Osman Balcıgil tarafından kitaplaştırılmış, Ali Yalçıner tarafından Celile adıyla oyunlaştırılmıştır.

Kaynakça

https://tr.wikipedia.org/wiki/Celile_Hikmet

http://masadergi.com/celile-hikmet-seydanur-kantoglu-incelemesi/

https://www.womantv.com.tr/turk-resminin-ilk-kadin-ressamlarindan-ayse-celile-hikmetin-en-nadir-eserleri-online-a-3556h.htm