Fitnat Hanım

Türk şair

Doğum tarihi ve yeri: 27 Kasım 1842, Trabzon

Ölüm tarihi ve yeri: 1911, İstanbul

Asıl adı Fıtnat Mehveş olan Fitnat Hanım, İstanbul’a beş yaşında getirilmiştir. Eğitimine özen gösterilmiş ve tanınmış hocalardan özel dersler almıştır. Kur’an-ı Kerim’i, Arapça ve Farsça’yı, Hâfız’ın divanını öğrenmiştir ve şiir dersleri almıştır. On sekiz yaşındayken yazdığı şiirler, hocasınınkilerden daha üstün hale gelmiştir. Fitnat Hanım, seçkin bir kadın şairdir.

Genç yaşta Ahmet Bey adında biriyle evlenmiştir. Evlendikten sonra eşi, şiir yazmasını, güzel giyinmesini, çok okumasını yasaklamış ve kirpiklerini kestirmiştir. Bu nedenle Fitnat Hanım eşinden boşanmıştır. 

Şiirleri ve yeteneği Süleyman Nazif tarafından keşfedilmiş ve edebiyat dünyasına tanıtılmıştır. Fitnat Hanım’ın Divanının yanı sıra nesir eserleri de mevcuttur. Fitnat Hanım, içli yazılarıyla aşkı feryatlaştıran, lirik şiirleriyle klasik ekole bağlı bir şairdir. İlhamından özveride bulunmamak düşüncesiyle aruz kalıplarına uymak istemiştir, bu yüzden imale ve zihaflardan kurtulamamıştır. Yazıları anlatım bakımından oldukça ağdalıdır. Aydın kişilerin zevkini gözetmiştir. Klasik şiir tarzında yazdığı geleneksel çizgiden ayrılmadığı ve bunların bazısını çeşitli dergilerde yayımladığını, mürettep bir Divan’ı ile divanının dışında manzum ve mensur başka eserleri olmakla beraber basılmadığı için bunların ortada olmadığı belirtilmektedir. 

Fitnat Hanım altmışlı yaşlarında Bursa’da yaşamıştır ve 1911 yılında İstanbul’da ölmüş ve Edirnekapı Mezarlığı’na defnedilmiştir.

 

Kaynakça

https://www.biyografya.com/biyografi/6522

https://www.eyupsultan.bel.tr/tr/main/pages/fitnat-hanim/1211

https://kongre.akademikiletisim.com/files/TDAE/tam_metin_cilt2.pdf

https://web.archive.org/web/20201101191539/https://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/fitnat-fitnat-hanim-trabzonlu

https://tr.wikipedia.org/wiki/Fitnat_Hanım,_Hazinedarzade