Doğum tarihi ve yeri: 1936, Beyrut
En önemli çalışmaları arasında, bir kadının ebeveyn otoritesine ve toplum liderlerine karşı protestosunu anlatan Ana Ahya (I live) (1958) yer alır. Balabakki’nin edebi eseri, İslam’a yönelik alenen eleştirileri ve müstehcen hikayeleri nedeniyle siyasi kargaşaya da ilham verdi. Balabakki’nin çalışmaları sansürlenirken kendisi de yargılandı. Toplumsal değerlere karşı çıkma ve alternatif kadın kimliklerini keşfetme arzusu, Balabakki’yi çağdaş Arap feminizmini etkileyen bir konuma getirdi.
1936’da geleneksel Şii Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Layla Balabakki, Beyrut’ta büyüdü. Edebiyat okuduğu Beirut Jesuit Üniversitesi’nde yüksek öğrenim gördü. Aynı zamanda Lübnan Parlamentosu’nda sekreter olarak çalıştı. Balabakki, daha sonra özgürlük ve ifade konusundaki fikirlerini şekillendirecek bir deneyim olan Avrupa’da bir yıllık burs almak için Parlamento’dan ayrıldı.
İlk kitabı olan I Live’de, baş karakteri Lina’nın deneyimleri aracılığıyla, dış sosyal kültürle çelişen içsel bir feminist deneyimi gösterir. Bu tema, Balabakki’nin ikinci romanı al-Aliha al-mamsukha (Deformed Gods) ile de devam eder. Balabakki, 1963’te ilk kısa öykü koleksiyonu Safinat hanan ila al-qamar’ı (The Spaceship of Tenderness to the Moon) yayınladı. Birkaç ay sonra Balabakki müstehcenlik ve “genel ahlakı tehlikeye atmakla” suçlandı. Lübnanlı ahlak polisi, kitabın erotik içeriği nedeniyle kalan tüm nüshalara el koymak için satıldığı her kitapçıya gitti. Sonunda aklanmasına rağmen, bu tartışma Balabakki’nin kurgusal üretimlerinin sonu oldu ve edebi kariyerinin geri kalanını Beyrut’ta gazeteci olarak geçirdi.
Eserleri
Roman
- 1958 – Ana Ahya (I Live)
- 1960 – Al-Aliha al-mamsukha (The Gods Deformed)
Kısa Hikaye
- 1963 – Safinat hanan ila al-quamar (The Spaceship of Tenderness to the Moon)
Kaynaklar